Komut İstemi ( CMD ) Nedir ?

Emre KURTOĞLU
0


Komut istemi, bir işletim sistemi veya program için metin tabanlı bir kullanıcı arabirimi ekranındaki giriş alanıdır. Bir istem, bu bağlamda, eylemi kışkırtmak için tasarlanmış bir şeydir. Komut istemi, kısa bir metin dizesi ve ardından yanıp sönen bir imleçten oluşur; burada kullanıcı komutları yazar.
Komut istemi resmi olarak Windows Komut İşlemcisi olarak adlandırılır, ancak bazen komut kabuğu veya CMD veya hatta dosya adı cmd.exe olarak da bilinir. Komut istemi bazen yanlış olarak “DOS istemi” veya MS-DOS‘un kendisi olarak adlandırılır. Komut istemi, MS-DOS’ta kullanılabilen komut satırı özelliklerinin çoğuna öykünen bir Windows programıdır, ancak MS-DOS değildir.

Komut İstemi Nasıl Açılır ?

Komut istemini, Windows sürümünüze bağlı olarak Başlat menüsünde veya uygulamalar listesinde bulunan komut istemi kısayoluyla açarsınız.
komut istemi
Komut istemine erişmenin başka bir yolu, CMD Run komutu veya C: \ Windows \ system32 \ cmd.exe’deki orijinal konumu aracılığıyladır, ancak çoğu için kısayolu kullanmak daha hızlıdır insanlar. Bazı Windows sürümlerinde komut istemini açmanın başka bir yöntemi de gelişmiş kullanıcı menüsünü kullanmaktır. Ancak, bilgisayar yapılandırmanıza bağlı olarak komut istemi yerine PowerShell’i burada görebilirsiniz.

Komut İstemi Nasıl Kullanılır ?

Komut istemini kullanmak için, isteğe bağlı tüm parametrelerle geçerli bir komut istemi komutu girersiniz. Komut istemi daha sonra komutu girildiği gibi yürütür ve Windows için tasarlandığı görevi veya işlevi yerine getirir.

Yorum Gönder

0Yorumlar
Yorum Gönder (0)